Κέικ Καφέ

Συστατικά: 2 κούπες (400γρ) κοσκινισμένο αλεύρι για κέικ· ¾ κουταλιού του γλυκού baking powder· ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος (baking soda)·  ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι· 10 κουτάλια της σούπας (140γρ) ανάλατο βούτυρο σε φυσική θερμοκρασία· ¾ της κούπας (150γρ) σπυρωτή λευκή ζάχαρη· 2 μεγάλα αυγά· 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αγνής βανίλιας· 2/3 της κούπας ξινή κρέμα ή απλό γιαούρτι.

Επικάλυψη Κέικ Καφέ: ½ κούπα (100γρ) καρύδια ή πεκάν· ¼ της κούπας (50γρ) μαύρη ζάχαρη· ¼ της κούπας (50γρ) μικρά κομματάκια σοκολάτας· ¾ του κουταλιού του γλυκού αλεσμένη κανέλα· 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Κέικ Καφέ: Προθερμάνετε το φούρνο στους 350F/177C. Τοποθετήστε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου. Τοποθετήστε τα καρύδια σε μια λαδόκολλα και ψήστε τα για 8 με 10 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν και σπάστε τα σε μικρά κομματάκια. Βάλτε τα στην άκρη.

Παρασκευή Επικάλυψης Kέικ : σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, τα κομμένα καρύδια, τα κομματάκια σοκολάτας, την αλεσμένη κανέλα και το αλεύρι. Αφήστε τα στην άκρη. Βουτυρώστε και αλευρώστε ( ή ψεκάστε με αντικολλητικό σπρέι λαχανικών ή αλευριού) μία φόρμα κέικ 9 ιντσών/23 εκατοστών. Τοποθετήστε στον πυθμένα της φόρμας κέικ μία κυκλική λαδόκολλα.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τo μπέικιν πάουντερ (baking powder), τη σόδα και αλάτι. Βάλτε τα στην άκρη. Μέσα στο ηλεκτρικό σας μίξερ χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε διαδοχικά τη ζάχαρη και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να μαλακώσει (περίπου 3-4 λεπτά). Προσθέστε τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας καλά κάθε φορά. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε το μείγμα αλευριού (σε 3εις δόσεις) και την ξινή κρέμα σε 2 δόσεις εναλλάξ, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Ανακατέψτε μέχρι να ενοποιηθεί καλά η ζύμη.

Χύνετε το μισό μείγμα ζύμης μέσα στην προετοιμασμένη φόρμα ισιώνοντάς το με μια σπάτουλα. Πασπαλίζετε με το μισό από το μείγμα καρυδιών τη ζύμη. Χύνετε το υπόλοιπο μισό της ζύμης ισιώνοντάς το με τη σπάτουλα και πασπαλίζετε με την εναπομείνασα επικάλυψη καρυδιών τη ζύμη. Ψήστε για περίπου  40-50 λεπτά ή μέχρι να εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ και να εξέρχεται καθαρή. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το για περίπου 50 λεπτά πριν το βγάλετε από τη φόρμα.

Πηγή: http://www.joyofbaking.com

Κάντε το σχόλιό σας